PRETRAGA

Monday, September 2, 2019

ERNEST HEMINGVEJ – STARAC I MORE


ERNEST HEMINGVEJ – STARAC I MORE
Starac, sam, 84 dana ne ulovi nijednu ribu. Dečak mu je pomogao, ali posle 40 dana je morao da ode. Santijago, obraća mu se dečak. Nudi da se vrati. Starac ne prihvata, ti si na čamcu koji ti donosi sreću. Dečak poziva starca na terasu, tu su i mnogi drugi ribari. Oni, koji su ulovili ajkulu, odnosili bi je u fabriku na suprotnoj strani zaliva, gdje joj se vadi jetra, odstranjuju peraja, i koža guli, a meso se čereči i usoljava.
Dečak mu nidu da mu nabavi sadrine, starac odbija.
Nabavićemu mamce. Nudi 4, starac traži jednog, pa dva. Starac kaže da će loviti daleko na pučini, dečak kaže da će moliti njegovog ribara da i on lovi u toj struji, pa ako naiđe neka riba, priteknuće u pomoć. Dečak kaže da njegov ribar ima slab vid i da ne lovi daleko na pučini. Ali on će se napraviti da je video neku ribu. U lovu na kornjače se izgubi vid.
Odnose pribor kući i idu na lov na sardele. Starac živi u kolibi sagrađane od žilave kore pupoljka palmi. Imao je pre sliku žene na zidu. 85 srećan broj. Veliki rekord 87. Hoće da kupe loz sa brojem 85. Septembar je. Mesec velikih riba.Košulja mu je ispecana. Bosonog.
Jedu zajedno. Martin im daje hranu. Pričaju o bejzbolu. Starac je pored bejzbola nosio listu imena konja u džepu. Dečak mu kaže da je najbolji ribar koga poznaje. Starac sanja o Africi. Nikada nije sanjao dječaka. Pomokrio bi se napolju ispred kolibe i onda bi stao da se penje uz drum da probudi dječaka. Drhtao je od jutarnje hladnoće. Ali je znao da će se od drhtanja i hodanja ugrijati i da će uskoro zaveslati. Vrata kuće u kojoj je dječak stanovao ne bjehu zaključana, i on ih otvori i uđe tiho, bosih nogu. Pažljivo je uzeo njegovu nogu i držao je sve dotle dok se dječak nije probudio, okrenuo se i pogledao ga. Starac mu klimnu glavom, i dečak uze pantalone sa stolice kraj kreveta i obuče ih, sjedeći na krevetu.
Pio je kafu i vodu, ništa nije jeo celog dana. On je mislio je ptičji život teži od našega. tako da je u slučaju potrebe riba mogla da odvije i preko tri stotine metara konopca. Odlično postavljeni mamci. Video je delfina. Pio je, takođe, svakoga dana, po šolju ribljeg ulja. Ptice mu pomažu da nađe ribe.
Priča sam sa sobom. Bogati imaju radio o čamcu i slišaju vesti o bejzbolu. Došao je 85. dan.  Nešto mu trza štap. Govori: jedi ribo, jedi… Misli da je ulovio veliku ribu. Čovek u starosti ne sme ostati sam. Santjago El Campeon, kao mladić se borio sa crncem. Ribu ubijaš iz ponosa, a ne da bi je prodao na pijaci.  U borbi sa dve ajkule, kaže da su ribi one pojele četvrtinu tela i najbolji deo mesa. Želi da je nije ni ulovio.  Drugog dana u ponoć dolazi novi čopor ajkula, ovog puta mu je mnogo teže da im se suprotstavi. Bakaran i  sladak u kus u stima. Ubio je poslednju ajkulu u čoporu. Pljunuo je u okean. Krevet mu je jedini prijatelj. Kaže da je poražen. Stiže u luku kasno, svi spavaju. Iznenada, dok je uzeo jarbol video je veliki rep ribe iza pramca. Spava. Dečak je ujutru svratio do starčeve kolibe, video mu je ruke i počeo je plakati. Otišao je po kafu. 18 stopa od njuške do repa.

No comments:

Post a Comment