PRETRAGA

Monday, September 2, 2019

hamlet srpski

1.Klaudije, danski kralj 
2.Hamlet, sin pokojnog i sinovac sadašnjeg kralja 
3.Polonije, kraljev komornik i glavni državni tajnik 
4.Horacije, Hamletov prijatelj 
5.Laret, Polonijev sin 
6.Voltimande, 
7.Kornelije, danski poklisari u Norveškoj 
8.Rosencrantz, 
9.Guildenstern, dvorani, nekadašnji Hamletovi prijatelji na sveučilištu 
10.Marcel, 
11.Bernardo, časnici na straži 
12.Francisko, vojnik 
13.Reynaldo, Polonijev sluga 
14.Fortinbras, norveški kraljević 
15.Gertruda, danska kraljica, Hamletova majka 
16.Ofelija, Polonijeva kći 
17.Jedan gospodin 
18.Jedan sveštenik 
19.Norveški kapetan 
20.Engleski poklisari
21.Plemići, plemkinje, časnici, vojnici, mornari, glasnici i pratnja, 
22.Duh Hamletova oca. 
23.Osric, smešni dvoranin 




Knjiga počinje radnjom u kojoj danski kraljević Hamlet tuguje za nedavno preminulim ocem. Prijatelj Horacije obaveštava ga da se na zidinama noću može videti duh i da se radi o njegovom ocu. On tada odlazi u potragu za saznanjem da li je to istina. Duh mu saopštava da nema mira i da se mora osvetiti svom ubici bratu Klaudiju.
Hamletov stric Klaudije samo nakon nekoliko meseci od očeve smrti oženio se njegovom majkom Getrudom.
Hamlet je odlučio da osveti oca, pa glumi ludilo. Majka Getruda i stric Klaudije pripisuju to njegovom ludilu zbog velike strasti prema Ofeliji, kćerki sekretara Polonija. Tada počinju da prate Hamleta.
Hamlet pronalazi glumce koji će na dvoru prikazati rekonstruisano očevo ubistvo. Iako je pre možda sumnjao, kraljeva reakcija odagna mu sve sumnje. Siguran je u jedno, mora osvetiti očevu smrt.
Klaudije saznaje šta smera njegov nećak te odlučuje da ga pošalje u Englesku kako bi tamo umro. Hamlet se ipak spasio i vratio kući gde su ga dočekali iznenađeni stric i majka. Dočekala ga je vest da je slomljena ljubavlju prema njemu, Ofelija počinila samoubistvo utapanjem. Njen brat Leart zbog verovanja da je Hamlet kriv za njenu smrt pristaje da bude glavni Hamletov protivnik u smaknuću.

Izaziva Hamleta na veliki dvoboj u kom će Hamlet morati da popije otrovno vino ako mač umočen u otrov ne bude dovoljan. Za vreme dvoboja Hamlet je bio prvi ranjen, no mačevi se slučajno zamene pa Leart zadobija smrtonosni ubod. Zadnjim snagama Hamlet je uspeo da osveti smrt svog oca. Hamletova majka uvidevši da je ona kriva za ceo niz događaja ispija otrov i umire. Hamlet takođe umire na kraju miran u naručju svog prijatelja Horacija.


U ovoj neizvesnoj tragediji dobro su ukomponovane scene pregršt ubistava, samoubistava i ludila. Monolozi su često zastupljeni, a jedan od najpoznatijih je Hamletov “Biti ili ne biti – pitanje je sad”. Najviše impresija zadobio je upravo Hamlet jer su se brojni filozofi i književnici pitali zašto strica Klaudija nije odmah ubio i da li je zaista verovao da se ukazao duh njegovog oca.

Analiza likova

Hamlet

Tragični lik kraljevića Danske prati sukobe koji su bili vrlo dramatični i pogubni. Svi sukobi koji se dešavaju u Šekspirovoj tragediji “Hamlet” prenose se na shvatanje života i sveta uopšte, na traženje izlaza u ludilu i smrti. U toj činjenici se nalazilo spasonosno razrešenje od patnji, muka i stradanja na zemlji ili bežanja od odgovornosti koja je nametnuta glavnom liku.

Ono što posebno utiče na događaje u tragediji jeste pitanje Hamletovog stanja svesti. Abnormalna stanja, ludilo, hodanje u snu ili halucinacije teraju likove da čine stvari koje su povezane sa ishodom događaja. Ta stanja izraz su karaktera i samog glavnog junaka. Hamlet glumeći ludilo odlazi kod Ofelije i njene reči nam vrlo živo dočaravaju taj susret. Ofelijine reči nam opisuju hamletovo duševno stanje viđeno kroz svoju dušu i time nam je pisac oslikao unutrašnji svet dva bića.

Šekspir nam u monolozima uspešno daje dubinu Hamletovog lika. Njegova nedokučivost izvire iz monologa i zbog toga ne možemo shvatiti da li Hamlet glumi ludilo ili su ga događaji zaista promenili. Njegov lik je složen i protivurečan. Skoro uvek ga vidimo pod teretom nekog snažnog opisivanja, pod velikim psihološkim pritiskom, na ivici rastrojstva. Često je skriven pod maskom ludila ili je uhvaćen u zamku oholosti.


No comments:

Post a Comment