PRETRAGA

Monday, September 2, 2019

Računari blok šema

Blok šema računara: CPU-Operativna memorija/Sprežni sistem/UI Podsistem/UI podsistem za komunikaciju sa korisnikom, Spoljna memorija, Uredja za komunikaciju na daljinu. CPU predstavlja mozak računarskog sistema. CPU izvraša sve instrukcije i tako izvršava programe računarskog sistema, vodi računa o upisu i čitanju podataka i vrši neposrednu obradu podataka. Operativna memorija predstavlja unutrašnju memoriju računara koja je zadužena da čuva podatke – instrukcije, podatke i statue. Sprežni sistem predstavlja sistem provodnika kojima se prenose signali i logika da se signalni pravilno prenesu.
Sprežni sistem je zadužen za međusobno povezivanje svih komponenti računarskog sistema. U/I podsistem se deli u tri grupe: 1. u/i podsistem za komunkaciju sa korisnikom: To su uređaji kojima čovek kao korisnik može uneti ili očitati podatke u računar, 2. sponja memorija: To su sve memorije na koje se smeštaju velike količine podataka koje nam trenutno nisu potrebne za izvršenje tekućeg programa, 3. uređaji za komunikaciju na daljinu: To su uređaji koji vrše prenos podataka sa jednog računarskog sistema na drugi računarski sistem (modem, wifi, bluetooth, infrared…).
Blok šema procesora: 1. Sistemska magistrala-2. Interna magistrala- 3. Upravljačka jedinica: 2: Upravljački registri, Registri opšte namene, 3: Taktni generator, Aritmetičko-logička jedinica. Upravljačka jedinica definiše komunikaciju procesora sa ostalim delovima računarskog sistema (dekodira dolazne poruke, prima instrukcije, odgovara adekvatno), ona određuje redosled kojim rade ostali delovi procesfora da vi se ispravno izvršila instrukcija. Taktni generator generiše pravougali signal konstane amplitude i periode, taj signal nam služi za sinhronizaciju gotovo svih procesora unutar računarskog sistema (svaki proces traje tačno definisan broj perioda signala takta). ALJ izvršava sve logične i aritmetičke operacije (plus, minus, podeljeno, puta, or, and ,not…).
Upravljački registri predstavljaju grupu registara koji sadrže informacije vezane za status, naredbe i greške računarskog sistema. Registri opšte namene mogu da nam služe za proširene upravljačkih registara i smeštanje podataka, pored toga koristimo ih za čuvanje operanada, rezultata i međurezultata. Registri predstavljaju male memorijske lokacije koji rade na brzinama približnoj brzini procesora. Delovi procesora su: upravljačka jedinica, registri opšte namene, upravljački registri, generator takta, ALJ. Blok šema predstavlja logičku blok šremu što ne znači da su unutar čipa bukvalno tako podeljene celine. Centrali procesor preko sistemske magistrale komunicira sa ostatkom računarskog sistema.
Principski računar – Svaki program je sačinjen od instrukcija. Računar realizuje programe putem hardverskih i softverskih resursa i korisniku prikazuje rezultat.





Kodiranje informacija – Razlomljeni podaci u računarskom sistemu mogu se predstaviti na dva načina: 1. predstavljanje sa fiknom tačkom, 2. eksponencijalno predstavljanje sa pokretnom tačkom.
Eksponencijalni oblik se koristi zbog kraćeg zapisa. U globalnom poređenju manji broj bita potreban za predstavljanje, njega pri predstavljanju sa fiksnom tačkom. Eks. oblik u računarim podrazumeva definisanje dva pada mantise, koja se obležava sa m i eksponenta broja e. Brojevi u ovom obliku su izgleda 1.m xe X je osnova brojnog sistema. Kodovi i kodovanje Kod predstavlja numeričko opisivanje nekig fizičkih veličina (mogu se opisivati i pojave, procesi, itd…).
Binarni kod je kod koji je najprirodniji za računarskoge sisteme, jer se njime predstavlju lako stanja tranzistora (provodi ili neprovodi).
Podatak i informacija: Podatak predstavlja sirovu činjenicu koja opisuje neko trenutno stanje (bez dodatnih značenja). Primer: temperatura, pritisak, brzina… Informacija predstavlja dobijenu višu vrednost obradom jednog, a obično više podataka. Primer: automobil se kreće brzinom od 100km/h, po autoputu, put je suv, ali magla skraćuje vidljivost na 50m. Informacija je da se automobil prebrzo kreće. Znanje predstavlja skup više informacija koje nam daju širu sliku o nekom događaju.







No comments:

Post a Comment