PRETRAGA

Monday, September 2, 2019

racunari poslednja kontrola



Server je računar u višem računarskom sistemu koji je priključen na mrežu i omogućava određene servise ostalim računarima u mreži.
Server nije sistem koji obavezno mora da ima serverski OS. Zbog ovoga računar koji ima običan OS može biti server ukoliko se podesi u mreži i dodelu mu se takva uloga.
2 grupe servera. 1. čine: serveri koji u slučaju otkaz ne utiču ključno na funkcije OS. 2. čine: serveri koji u slučaju otkaza ugrožavanju rad sisema i potrebno je da nepresano rade.
Hardver nije potreban poseban ukoliko je rač. predviđen da radi kao serveer za manji broj rač. U slučaju velikog br. korisnika potreban je serverski OS i određeni spec. hardver. Potređenja radi običan OS Win 10 košta oko 160E, a serverski oko 800E. Postoji veći broj vrsta servera: identifikacioni serv., printm fajl, veb, FTP, mejl, serv. za baze pod., VPN.

DNS: Svakom rač. sis. dodeljuju jedinstveno ime u okviru domena. Domeni su takođe imena koja su hijerarhijski raspoređena. DNS serveri vode računa (znaju) koja je trenutna dinamička IP adresa dodeljenja uređaju.
DNS u sebi sadrži tabelu povezanosti IP adresa i imena.
E-mail: server za e-mail koji ji se instalira omogućuje korisnicima protokom mejlova preko servera.
Mail server: SMTP protokol šalje poruke i upravlja zahtevima za odlaznu poštu. IMAP i POP3 protokol primaju poruke i koriste se za obradu dolazne pošte.
Proxy serveri: su u računari i sis. programi koji opslužuju klijente računare ili programe, tako što prosleđuju njihobe zahteve drugim serverima.
Print: zadatak je da radnim standardima omogući korišćenje štampača koji je priključen. Print server se može korisitit za mrežne štampače, najčešće.
Fajl: ovo je često korišćen server za smeštanje dokumenata kojima pristupaju zaposleni prema svojim potrebama. Ovim serverom se mogu odrediti pristupni nivoi, tako da neko može samo da čita ili samo da menja ili postavlja dokumenta.
FTP: server koji služi za deljenje dokumenata preko interneta.
DHCP: Dynamic Host Configuration Protocol komunikacija server-klijenti: 1. Discovery; 2. Offer; 3. Request.
Database server: ovakvi serveri omogućavaju skladištenje podataka i aplikacija na instaliranih na drugim računarima da koriste iste podatke.
VPN serveri: to su serveri za daljinski pristup sopstvenoj mreži sa bilo koje lokacije na kojoj postoji pristup internetu.
Structured query language SQL: Microsoft SQL server je baza podataka čiji je glavni cilj da čuva ili šalje podatke aplikacijama koje to traže bilo da su na istom računaru ili na drugom povezanom na mreži. Enterprise, Standard i Express.


No comments:

Post a Comment