PRETRAGA

Monday, September 2, 2019

Kombinovanje operacionih pojačavača sa tranzistorima snage elektronika

Kombinovanje operacionih pojačavača sa tranzistorima snage: Da bi se dobila veća struja i snaga, na izlaz operacionih pojačavača se dodaju tranzistori snage. Tranzistori snage se stavljaju na izlaz o. p. tako da čine dodatni pojačavač struje, a zajedno sa o. p. čine novi o. p. sa većom izlaznom strujom. Ako je potreban pozitivan napon, treba upotrebiti NPN trazistor. Ako je potreban negativnan izlazni napon, treba upotrebiti PNP trazistor i negativan izvor napajnja. Ako je napon na potrošaču nekada pozitivan, a nekada negativan ili se pojačava naizmenični napon, dodaje se komplementarni par TR.
Kombinovanje o. p. i tranzistora snage kod pozitivnog izlaznog napona:
Još veća struja se može dobiti upotrebom dva tranzistora u Darlingtonovom spoju, umesto jednog tranzistora. Na ovaj način ne može se dobiti veći napon na potrošaču od onoga koji se dobija na izlazu o. p.. Da bi se dobio veći napon koristi se:
Kombinacija o. p. i tranzistora snage, koja se ponaša prema potrošaču kao strujni izvor:

Struja kroz trantisotr T i potrošač Rp ne zavisi od otpornosti Rp, tako da se ovo kolo prema potrošaču ponaša kao strujni izvor, kod kojeg je struja srazmerna ulaznom naponu.
Kombinacija o.p. i tranzistora snage za izlazni napon oba polariteta:
Re1 i Re2 ograničavajustruju kroz tranzistor, time čine zaštitu od kratkog spoja i predstavljaju NPS kojom se eliminišu opterećenja.
T1 – strujni pojačavač za pozitivan napon, T2 – strujni pojačavač za negativan napon. Pri poz. Naponu provodi T1, a pri neg. T2.



U ovom kolu nije komp. prag prov. tranz. T1 i T2, pa može doći do odsecanja napona koji su od njega niži (do 0,6V), Ako je pojačanje pojačavača veliko, zbog NPS ova greška se eliminiše i ne dolazi do izobličenja izlaznog napona. Na visokim učestanostim (10kHz), pojačanje nekih o. p. znatno opada. Tada se zbog nekompenzovanog praga provođenja T1 i T2 manje popravlja i izlazni napon je izobličen oko nule.
Elementi koji su priključeni na izlaz operacionog pojačavača čine kolo koje je veoma slično izlaznom stepenu samog integrisanog pojačavača. Diode D1 i D2 služe za kompenzaciju praga provođenja trazistora T1 i T2. Ako je izlazni napon jednak nuli, tada truja teče od izvora +U, R’, D1, D2, R’’, -U. Na diodama D2 i D2 formira se napona koji je približno jednak pragovima provođenja tranzisotra T1 i T2. Za dobijanje veće struje potrebno je staviti Darlingtonove spojeve na izlazi tada treba staviti 4 diode za kompenzaciju njihovih pragova prov.
Kombinacija operacionog pojačavača i tranzisotra snage sa kompenzacijom praga provođenja izlaznig tranzistora:



No comments:

Post a Comment